2011.06.26. 22:42 | Lucilla | komment

Mozgalmas hétvége áll a hátunk mögött, ami tulajdonképp nem meglepő, hiszen midsommar van, ami az északi országok egyik (ha nem a) legnagyobb ünnepe. Külföldiként sem lehet megunni, akár hanyadszorra is vagyunk itt. Minden évben rengeteg program van a környéken, a hagyományőrzőtől a modernig. Az idén Frederiksdalt választottuk, a helsingborgi szabadtéri múzeumot. Ez a hely minden extra program nélkül is varázslatos, hatalmas területen parkok és a régi világot idéző város és falurészletek váltják egymást. Midsommarra egy népi világot bemutató programmal készültek.

Elsőként egy népdalos-táncos mulatság volt. Ákos némi noszogatás után beállt és aztán abba sem hagyta, amíg vége nem lett. Áront csak az ölemben tudtam becipelni, pedig a dalok jó részét ő is ismerte, de a tömeg miatt jobbnak látta a nyakamba kapaszkodni.

Aztán volt néptáncbemutató is ...

Meg parasztlakodalom, sok-sok tánccal...

Természetesen egy csomó gyerekeknek való mulatság is volt, mint például gólyaláb, amivel Ákosnak csak segítséggel sikerült megtenni néhány lépést, de így is jó buli volt ....

És az elmaradhatatlan tombola. Sajnos nem nyertünk semmit ...

Áron leginkább rendbontott, mazsolát hajigált, ordibált és a nyilvános budit ostromolta, de legalább jól szórakozott ő is ...

Ma pedig elmentünk epret szedni. Mit arról már a másik blogomban sokat regéltem, az eperszezon itt északon nagyon hosszúra nyúlik és az az eper, ami itt terem, az a legjobb, ami csak eperben létezhet. A svédek nem is vesznek más epret, amikor van svéd, pedig ez mindig jóval drágább, mint a délebbről érkező fajták. A svéd epernek amúgy saját honlapja is van.

Már jó ideje minden nap leküldünk egy dobozzal belőle, és régóta terveztük, hogy megmutatjuk a fiúknak, hogy az eper nem a dobozban terem. Itt a környéken jó pár gazdaság van, ahol lehet szedni, a mi választásunk ma a Höjebromölla lett. Árban nem sokkal olcsóbb a saját szedésű amúgy, viszont szedés közben annyit lehet enni, amennyi csak belénk fér, ezzel a lehetőséggel éltünk is.

Ákos nagyon lelkesen szedte a bogyókat ...


Áron inkább a sorok közötti rohangálással volt elfoglalva ...

... de azért ő is szedett pár szemet, amit azonnal el is fogyasztott ...

Ákos szedte tele a legtöbb dobozt ...

Apa a zsákmánnyal, nagyon büszkén ...

Eperevészet magas fokon ...

süti beállítások módosítása