2010.03.17. 23:26 | Lucilla | komment

Jövünk hazafelé az iskolából ma, meséli Ákos, hogy miket csináltak, elsősorban persze, hogy végre kibékültek Matteo-val és hogy játszottak, robotok voltak, páncéllal, pisztollyal, és így tovább. Mondom Ákosnak, hogy mondja már meg nekem, hogy ezt svédül hogyan kommunikálja le, erre szépen átvált svédre és ugyanolyan tempóban, ahogy magyarul, szépen mondja tovább ...

Már egy ideje látom, hogy teljesen úgy beszélget a svéd gyerekekkel, mint a magyarokkal, bármikor, bárhol beszédbe elegyedik velük, ma délután a táncóra után (merthogy saját kérésére beírattam táncolni, annyira oda meg vissza volt a Madonnanéni Hung Up c. klipjétől) a csajokkal az öltözőben vidáman fecsegett, ahogy azt kell.

Délután nagyon megdicsértem, mert a házi feladatot olvasásból tökéletesen fordította magyarra, erre kifejti kiskomám, hogy tudod anya, én azt csinálom, hogy amikor szünet van, akkor figyelem a többi gyereket, hogy mit beszélnek és megtanulom, és így nagyon gyorsan megtanulok svédül, nemsokára jobban fogok beszélni, mint ők!

Szóval jól áll a nyelvvel Ákos, annyira, hogy múltkor majd leestem a székről a röhögéstől, amikor kifejtette, hogy a desszerthez olyan villa kellene, amin kés van här(=itt) ! Ja igen, és már van, hogy skånei dialektusban mond magyar szavakat, mondjuk pl. hogy jóa (merthogy errefelé a hosszú ó után mondanak egy a-t is, elég idegesítő egy irodalmi svédet tanulgatónak ez, de mit lehet tenni ...)

Még azt akartam elmesélni amúgy, hogy múltkor épp balhé volt itthon, mert Ákos vonatpályát akart építeni, Áron persze azonnal nagyon hepin csatlakozott az akcióhoz, de Ákosnak ez nem tetszett, mert egyedül akarta felépíteni, Áron pedig közben ugye folyton széjjeltologatja a síneket, ráadásul a kedvenc vonat is nála volt, és nem engedtem elvenni tőle, erre óbégatott kellő hangerővel, Áron meg csak tátotta a száját, én meg persze próbáltam a nyolcéves értelmére (?) hatni, totálisan sikertelenül. Egyszer csak Áron gondolt egyet, fogta magát és odament a bátyjához és a kezébe nyomta az inkriminált vonatot. Ákos annyira meglepődött, hogy először szóhoz sem jutott, majd a hangulatában teljes hátraarccal szépen Áronnal együtt építették tovább a pályát.

süti beállítások módosítása