2007.07.01. 22:33 | Lucilla | komment

Úgy látszik, a szombat Stockholmban már csak ilyen esős, mint a múlt héten, és tegnap is volt. Így hát nagy duzzogva kénytelenek voltunk vásárolgatni. Mondjuk számomra a vásárolgatás bármilyen városnéző programot üt, de Ákosomnál már nem váltott ki hatalmas boldogságot, leszámítva, hogy kapott egy tornacipőt, ami azonnal elsőszámú kedvenccé lépett elő, így például ma reggel az első dolga volt felhúzni, még pizsamában, ahogyan ébredt.

Ma viszont, a délelőtti esős kezdés után az időjárás gyönyörű nyáriba fordult, bár nem bíztunk benne, hogy így is marad, ezért az Aquaria felé vettük az irányt. Zöld metroval, természetesen.


Slussennél kompra szálltunk, de apa előtte csinált rólunk kikötős fotót.


A múzeum nem okozott csalódást. Az egyik legizgalmasabb rész a trópusi őserdős szoba volt, ahol Costa Ricáról származó növényekből és állatokból (ideértve, brrr, a bogarakat is) egy komplett őserdő-részletet varázsoltak a múzeum létrehozói. A hangulatot fokozta, hogy kb. 10 percenként besötétedett és jött a mennydörgés és eső, imitálva a trópusi éjszaka hangulatát. Sajnos, erről a részről nincs kép, mivel a nagy páratartalomtól az optika homályos lett...

A másik kedvenc a cápákat is bemutató akvárium, ahol egy korallzátony élővilág-közösségét lehetett megcsodálni. Ákost persze a cápák érdekelték igazán, de volt egyszarvúhal, az anemónák között úszkáló bohóchalak (néééézd anya, ott van Némó és az apukája!), na meg például egy olyan hal, ami csak a száját tátogatta (később megtudtuk, hogy ő volt a medence porszívója egyben). A medence egyik felén a gyerekek egy alagúton is átmászhattak, amit körbeúsztak a halak.


Egy másik részen Skandinávia vizi életét mutatták be. Láttunk lazacot, svéd harcsát, meg icipici halakat (nagyítón keresztül). Na persze volt ott még vagy 20 féle másik hal is, aminek talán még neve sincs magyarul.

Itt a legnépszerűbb rész a csatorna volt, aminek elsődleges célja a víztisztitás folyamatának ábrázolása, de kiskomám leginkább mászókának használta, és ki meg bemászott. Legalább ötvenszer.


Mivel szép idő volt, a teraszon ettünk és mulattunk egy jót. A terasz stílusosan a tengerre nézett, így közben számba vettük a Djurgardenre érkező hajókat is.


Zacco épp Zsuzsi sms-ét olvassa és válaszolja meg.

Hazafelé a Gamla Stanon keresztül sétáltunk a kompolás után, és mivel a mai már csak egy ilyen fényképeszkedős nap, ismét fényképezés következett. Először Ákosról velem....

...aztán apával.

Legutóbb zuhogó esőben jártunk a Gamla Stanban, nem volt kedvünk igazán szétnézni, holott a régi házak aljában kincses boltok bújnak meg, mindenféle izgalmas dologgal. Itt például egy dizájnbolt, vagy micsoda kirakata.


Itthon persze Ákosom már annyira fáradt volt, hogy jócskán próbára tette idegeinket, mire ágyba dugtuk. Előtte persze jót vacsoráztunk és fagyi is volt. Erről még nem számoltam be, de a sokadik doboznál tartunk, különösen, hogy az elmúlt héten több boltban is erősen akciós volt.

2007.06.29. 00:28 | Lucilla | komment

Újabb hét, amelyet apa munkával, mi pedig játszóterezéssel töltünk. Már ha az időjárás engedi, mert ezen a héten nem volt olyan jó hozzánk, mint a múltkorin, tegnap egész nap, ma olykor-olykor esett, de ahogy ez itt senkit, bennünket sem zavart túlságosan.

A héten a Medborgarplatsenen lévő Björns Tradgard játszótér került sorra, ami különösen kedves szívünknek, hiszen Ákosom ezen a játszón tanult meg lépcsőre mászni és csúszdázni négy éve, mivel itt laktunk kb. egy percre.

A játszóteret azóta felújították, de ugyanúgy üzemel rajta napközi, mint annak idején, csak ez most már Ákos is ki tudja élvezni.

Ezen a játszótéren olyan járgányok vannak, amelyeket össze lehet kapcsolni, így a gyerekek különféle szállítójárgányokat tudnak alkotni. Ákosom természetesen metrot játszott, konkrét megállókkal, kinyíló és becsukódó ajtókkal (hangeffektekkel kísérve). Eleinte egyedül mulatott, aztán később - főleg a kisebbek körében - nagy népszerűségre tett szert az Ákosjárat, egyre többen szálltak fel. Amikor nagyon kicsi gyerek volt az utas, kértem, hogy lassan menjen, és így is lett, anyai szívem büszkén dobogott, ahogy kiskomám végtelen türelemmel szépen lassan szállítmányozta az apróságokat. (Erről sajnos nincs kép, mivel nem volt velem fényképező, csak a telefon, ahhoz meg nincs kábel, sebaj, majd később.)


Azért nagyobbacska gyerekek is beneveztek a túrára. 

Ez a mászóka is megmozgatta Ákosomat rendesen. 


 

süti beállítások módosítása