2009.12.25. 15:30 | Lucilla | komment

A tegnapi nap fantasztikusan sikerült. Pedig voltak nehézségek, például Áron totálisan eltolódott alvási ritmusa. Már néhány napja egyre később kelt, ezért későn aludt délután és későn került ágyba este. Ez tegnapra odáig fajult, hogy f10-kor kelt, és noha úgy döntöttünk, hogy akkor inkább kihagyjuk a délutáni alvást és a vacsorát előrehozzuk 3 órára, fogta magát és 4-kor elaludt az etetőszékben ... Így gyorsan lefektettem, mert ha nem teszem, hát igen hangos szentesténk lett volna. Áron így aludt vagy n7-ig, és este 11-kor tudtam lefektetni. Viszont a kedve végig fantasztikusan jó volt szerencsére. Az ajándékozást így viszont két részletben hajtottuk végre, ami tulajdonképpen nem is volt rossz. Ákost nem akartam arra kényszeríteni, hogy hosszú órákon át csak nézze a becsomagolt ajándékait, így is sokkal türelmesebben várta a pillanatot, amikor végre leszaggathatja a sok csomagolópapírt a dolgokról, mint tavaly, amikor szinte nem is evett, annyira várta az ajándékbontást. Ébredés után pedig Áron bontogatott nagy boldogan, Ákos aktív asszisztenciája mellett.

Az ajándékok idén is telibe találtak, bár ismét biztosra mentünk, csupa kedvenc volt a fa alatt, Ákosnak űrhajók, Áronnak autók. Áronnak egyébként a harmadik autót rejtő doboz után már meggyőződése volt, hogy doboz=autó, így Ákos új társasjátékait is őrjöngve bontogatta, mondván, hogy tűtűautóóóó, tűtűtautóóóó és e meggyőződéséből nem lehetett kiábrándítani őt.

Természetesen mindketten azonnal nekiestek a játéknak. Ki űrhajót szerelt össze ...

... ki pedig autót ...

Ma pedig kedélyes molyolással töltjük a napot, a fiúk játszanak, mi olvasunk. Zacco kiszorított a konyhából, mert ő óhajott ma főzni, így nekem semmi dolgom nincs a láblógatáson kívül.

2009.12.24. 16:43 | Lucilla | komment

Boldog karácsonyt szeretnék kívánni mindenkinek Ákos kedvenc karácsonyi dalával ...


(... amit mi már kicsit ununk, ugyanis Ákos hetek óta mindennap, napjában nagyjából kettőszászszor énekel el, teli torokból ...)

Tomtarnas julnatt

Midnatt råder, det är tyst i husen, tyst i husen,

alla sofva, släckta äro ljusen, äro ljusen.
Tipp tapp, tippe-tippe-tipp-tapp, tipp, tipp, tapp.

Se, då krypa tomtar upp ur vrårna, upp ur vrårna,

lyssna, speja, trippa fram på tårna, fram på tårna.
Tipp tapp, tippe-tippe-tipp-tapp, tipp, tipp, tapp.

Snälla folket låtit maten rara, maten rara,

stå på bordet åt en tomteskara, tomteskara.
Tipp tapp, tippe-tippe-tipp-tapp, tipp, tipp, tapp.

Hur de mysa, hoppa upp bland faten, upp bland faten,

tissla, tassla: "God är julematen!", "Julematen!"
Tipp tapp, tippe-tippe-tipp-tapp, tipp, tipp, tapp.

Gröt och skinka, lilla äpplebiten, äpplebiten,

tänk, så rart det smakar Nisse liten! Nisse liten!
Tipp tapp, tippe-tippe-tipp-tapp, tipp, tipp, tapp.

Nu till lekar! Glada skrattet klingar, skrattet klingar,

rundt om granen skaran muntert svingar, muntert svingar.
Tipp tapp, tippe-tippe-tipp-tapp, tipp, tipp, tapp.

Natten lider. Snart de tomtar snälla, tomtar snälla,

kvickt och näpet allt i ordning ställa, ordning ställa.
Tipp tapp, tippe-tippe-tipp-tapp, tipp, tipp, tapp.

Sedan åter in i tysta vrårna, tysta vrårna,

tomteskaran, tassar nätt på tårna, nätt på tårna.
Tipp tapp, tippe-tippe-tipp-tapp, tipp, tipp, tapp.

2009.12.22. 16:12 | Lucilla | komment

Hull a hó ismét, és a hidegnek köszönhetően még mindig fantasztikus fehér minden, bár holnapra plusz fokokat ígérnek, a hét második felében pedig esőt is, így most - kivételesen én is - szurkolok a hidegnek, hogy minél tovább, lehetőleg még holnaputánig legyen ilyen szép havas a táj. És addig is, amíg így van, próbálunk kiélvezni minden pillanatot, ma például szánkózni voltunk. Persze a fiúk eddig szánkóztak, jó sokat, de most elmentünk Norra Fäladenbe (ez Lund egy másik városrésze), ahol van egy fantasztikus szánkódomb. Zacco szerint valószínűleg kifejezettem erre a célra idehordott dombocskáról van szó, amiben lehet is valami, hiszen amerre a szem ellát, síkság van a környéken ...

A kocsihoz való eljutás nem mindig megy könnyen ...

De ha már ott vagyunk, akkor minden oké ... Sőt, némi bizonytalankodás után apával és velem is hajlandó volt egy-egy lassabb menetet lenyomni. A végén pedig maga ült bele a pulkába (az a szürke műanyag bob), amikor még egy utolsót akartam csúszni ...

Ez a hely fantasztikus, van lankásabb és meredekebb pálya, mindenki megtalálhatja kedvencét ...

Ákos persze a meredekebb lejtőn nyomta, eleinte nagyokat esett, aztán nagyon belejött és mivel nincs sífelvonó, jól el is fáradt ...

De persze nem csak Ákos fáradt el nagyon ...

Áron a kezemben aludt el, amíg visszamentünk a kocsihoz, majd némi óbégatás után folytatta az alvást az ülésben, onnan kifele már kómásan szedtük és így aludt vagy két órán keresztül az ágyunkon.

süti beállítások módosítása