2012.06.22. 22:59 | Lucilla | komment

Na szóval, akkor a bejelenteni valók. Egyrészt Ákos biztonyítványa tegnap kiosztásra került. És nem kisebb személy, mint az igazgató úr adta volna át kiskomámnak, ha jelen van, de nem volt ugye, mert táborban van, ami iskolai szervezés, jól össze volt ez a két dolog hangolva ...

Tehát, az igazgató úr adta volna át Ákosomnak a bizonyítványát, a fenti oklevél és egy jutalomkönyv kíséretében, mert a kitűnő tanulóknak így dukál. Bizony, Ákosom túlszárnyalt, épp néhány hete nézegettük az én harmadikas ellenőrzőmet és meg kellett állapítanunk, hogy Ákosénál sokkal változatosabb, mind jegyösszetételben, mint pedig beírásokban. Ákosnak ugyanis a fél év alatt alig volt más jegye, mint ötös, csillagos ötös és két csillagos ötös. A bejegyzéseknél pedig egy igazgatói és több osztályfőnöki dícséret.

A bizonyítvány két dícséretet is tartalmazott: rajz és ének-zene tárgyakból. Ezek közül az ének-zenére külön büszke vagyok, hiszen Ákos ének tagozatos osztályba jár, januárban kapcsolódott be a hazai oktatásba, Svédországban ének órán kizárólag énekeltek, nem volt semmilyen szolfézsoktatás. A kitűnő minősítést pedig a legkevésbé sem magához képest kapta, hanem a harmadikas követelményeket teljesítette ilyen színvonalon. Három hét alatt úgy furulyázott, mint a legjobbak az osztályban, és a lexikális részben is magasan az átlag felett volt. Szóval fél év alatt teljesítette a három év követelményét, kitűnő szinten.

A többi tárgyból is fantasztikusan teljesített. Az első héten, amikor beült az iskolapadba, rögtön megírta a többiekkel a féléves záródolgozatot szövegértésből, nyelvtanból és matematikából. A matek ötös lett, ez nekem elég bizonyíték volt, hogy a svéd oktatás híres lazasága és nemkövetelése ellenére is kiokosította kiskomámat annyira, hogy még a méltán híres magyar elvárásoknak is megfeleljen. A szövegértés és a nyelvtan négyes lett, ami nem kis teljesítmény, lévén a nyelvtan lexikális tárgy és ő csak svéd nyelvtant tanult az elmúlt években, magyart nem. A szövegértésben pedig ugyan nagyon jó, de ilyen feladatokat, mint amilyen a tesztben volt, sosem csinált. A második félév során ezekből és a többi tárgyból is - ahogy a bizonyítványa mutatja - hozta az elvárásokat.

Ma felhívtam Ákosomat a táborban, meggratuláltam, és természetesen ajándékkal is készülünk, elvileg már az országban van, amit rendeltünk neki és egészen biztosan nagyon fog örülni.

A másik bejelenteni valónk pedig, hogy Ákos után és mellett Áron is nagytesó lesz, ugyanis úton van kisöccsük. Szeptember végére várható érkezése, egyelőre igazán jól haladnak a dolgok, a legutóbbi terhességhez képest gyakorlatilag problémamentesnek tekinthető ez a kör. Aggodalom persze van, de ez nálam már kötelező.

A fiúk nagyon örültek, amikor elmeséltük nekik a kistestvér várható érkezését. Ákos szokás szerint lelkesen tudomásul vette, ő már tudja mire számítson. Áron nagyon sokat foglalkozik a témával, folyton beszélni kell róla, állandóan simogatja a hasamat, és minden nap többször is meghallgatja a baba szívdobogását (amit nem hiszem, hogy hall, inkább az enyémet, vagy a belső szerveimet), sokat beszélgetünk arról, hogy mikor és hogyan fog onnan kijönni a baba. Aztán persze néha az ő pocakjában is van baba, aki az ő testvére lesz, az én pocakomban lévő pedig a bátyusé, és több nagypocakos embernek (köztük férfiembernek) is nekiszegezte már a kérdést, hogy mikor bújik ki  az ő pocakjából a bébi.

(Van még egy hír, de arról majd akkor, ha végére értünk a dolognak ...)

2012.06.19. 23:58 | Lucilla | komment

Nos, igen, elég régóta nem írtam. Ismét. Tudom. Nem is lesz minden bepótolva, mert hát sok minden történt és történik is. Csak ami most épp az eszembe jut ...

Szóval, voltunk például Ericsson családi napon. Ami nagy élmény volt mindannyiunknak, hiszen az elmúlt négy évben ilyen-olyan okok miatt nem mentünk, Áron nem is ismerte ezt a mulatságot. Igen jó kis progarmok voltak, jó volt a helyszín is (Kamaraerdő), már bontották a helyszínt, mire sikerült a kocsi felé útba irányítani a fiúkat.

Ákos falmászott például:

Aztán meg végigment a kalandpályán vagy húszszor ...

Áron is jól szórakozott, a legnagyobb kedvenc ez a vizes cucc volt, minimum két órát töltött itt ...

.... meg volt ugráló is ...

és fagyi ...

Ákos végigcsinálta az olimpiai próbákat, amiért egy babérkoszorú lett jutalma.

Aztán még ez előtt volt anyák napi ünnepség is az oviban, ahol aztán Áronom amint meglátott, áttörte magát a felsorakozott anyukák tömegén és vérvörös arcát a vállamba furva követte a műsort ... Később persze előadta nekem otthon a teljes anyák napi korpuszt, részletekben,  végül is megvolt ez a rész is, de nagy tömeg előtt nem óhajtott szerepelni. Emiatt külön boldogság volt, hogy az évzárón végig fenn maradt a színpadon és ha néha háttal a közönségnek, de végigcsinálta a műsort. Nem egy színész alkat, meg kell hagyni ....

Ákoséknál külön műsor nem volt, ő viszont több személyes ajándékkal készült a jeles napra ...

Befejeződött az iskola, a magyar is, a svéd is. A svéd évzáróra a svéd nagykövetség kertjében került sor, ahol minden gyerek megkapta a bizonyítványát (természetesen svéd módra osztályzatok nélkül) és egy nyelvtudáshoz igazított könyvet is.

Volt fika is, házi sütött princess tortával és mindenféle egyéb finomság.

És a magyar iskolának is vége, Ákos hétfőn elutazott Káptalanfüredre, egy nagyjából 90 százalékban lányokból álló csapattal, nagyon kíváncsi vagyok, mit fog mesélni majd, szerencsére az idő remek, így egészen biztosan nem fognak unatkozni. Bizonyítványosztás csütörtökön, amin én fogom képviselni kiskomámat, erről majd akkor.

Áron pedig addig is nagymamizik, ő nem óhajtott táborba menni, pedig felajánlottam neki, hogy ha van kedve, a bátyussal mehetne együtt úszótáborba, ott ugyanis ovisokat is fogadnak. Először lelkes volt, majd pár nap múlva megvallotta nekem, hogy ő kizárólag a kincskereső oviba akar menni, úszóoviba semmiképpen, és ezt jó párszor megerősítette később is. Így most - mivel a bátyus ezen a héten és a jövő héten is táborban lesz - egyedül élvezheti a nagyszülők teljes figyelmét. Vasárnap például nudlit készítettek a mamával ...

süti beállítások módosítása