2007.06.21. 23:46 | Lucilla | komment

Mivel a szerda délutánonként nyílt nap van a tekniska museetben és mivel Ákos meglehetősen bolondul a technikai vívmányokért, különösen a kerekesekért, egyértelmű volt, hogy a szerda délután a technikáé. Már az út is elég izgalmas volt, hiszen buszra kellett szállni, ez pedig eleddig nem nagyon esett meg velünk itten Stockholmban. Így kiskomám eléggé izgatott volt már jóelőre, enni sem nagyon akart, ami tőle meglehetősen szokatlan.

A múzeum természetesen interaktív erősen. A legnagyobb teremben mindenféle gépek voltak kiállítva, illetve a nagyobb gépekhez voltak kisebb makettek, amelyeket meg lehetett mozgatni, ezzel is segítve a működés megértését. Mivel én vajmi keveset értek a gépek belső működéséhez (őszintén megelégszem azzal, hogy működnek), apára hárult a nemes feladat, hogy egyszem gyermekünket a gépek titkaiba beavassa...Apa magyarázott is, Ákos pedig bőszen nyomogatta a gombokat, tekergette a tekerőket.




A legnagyobb kedvenc természetesen a vonat volt, amibe vagy húszszor beleült kiskomám...



Azért a tűzoltó autó is megkapta a megérdemelt figyelmet.



Természetesen rengengeteg közlekedési jármű is ki volt állítva, kiskomám legnagyobb örömére.



Az űrhajózás történetét bemutató kiállítás is kedvünkre való volt. Itt a főszerepet bizonyos Christer Fuglesang kalandjai játszották (ő a svéd Farkas Berci), aki nemrég járt odafenn. A kiállítás kitért az űrutazás gyakorlati kérdéseire is, például, hogy végzik a dolgukat (azokat, igen) űrhajósaink.

Apa a súlytalanságot magyarázza Ákosnak:



És ilyen lesz Ákos űrhajós korában.



A múzeum a klasszikus kiállítások mellett egy ún. teknorama-t is üzemeltet, ami elsősorban a gyerekekkel ismerteti meg a fizikai törvényszerűségeket, különböző játékokon és mutatványokon keresztül. Minden mutatvány úgy van előkészítve, hogy bírja a gyerekek egész napos gyösztetését.

Az optikai részlegen Ákos és apa a függőleges tükörcsíkokon nézi egymást, néhány perc elteltével már fel sem tűnik, hogy a kép egy része nem látszik, az agy kiegészíti a képet.



A lencse megfordítja a képet.



A teknoramaban komplett híradó stúdió is volt, ahol a díszlet változtatható, két kamera is van, és keverőpult is. Az operatőr Zaccomer Ákos, apa olvassa a híreket (...Gyurcsány Ferenc újabb adónem bevezetését javasolta....)



Ez a münchauseni módon önmagát felemelő szerkezett a newtoni igazságokra világít rá...



Mindemellet még számtalan más mulatság volt, például lábbalhajtós porszívó, tükörterem, mágneses izék, csőtelefon, szagos szerkezet, meg miegymás.

süti beállítások módosítása